Ayrıntılı ultrasonografide amaç gebelikte saptanabilme imkanı olan yapısal anomalilerin gebelik sürecinde önceden belirlenmesini sağlamaktır. Gebeliğin devamında riskli bir gebelik olarak devam etme ihtimali yüksek olan gebelikler önceden belirlenerek bu şekilde bu gebeliklerde daha sıkı bir yaklaşım uygulanmaktadır.
Ayrıntılı ultrason muayenesinde; anne karnındaki bebeğin dış ve iç anatomisinin analiz edilmesi ve özellikle bebekte ciddi sakatlık ya da ölüme yol açabilecek anomalilerin tespit edilmesini sağlamaktadır.
Bunun dışında ayrıntılı ultrasonografi muayenesi ile kromozomal anomalili bebeklere ait şüpheli anormallikler saptanarak bu yönde ileri inceleme ve tetkik imkanı sağlamaktadır. Bu muayene , özellikle aile öyküsünde genetik hastalıkların olan, gebeliğinde enfeksiyon geçiren ve çeşitli önemli ilaçları gebeliğinde kullanmak zorunda olan annelere uygulanması özellikle gerekmektedir.
Genel olarak ayrıntılı ultrason, her hamile anne adayına rutin olarak uygulanması gereken bir işlemdir.

Ayrıntılı ultrasonografinin fetal tıp alanında ve fetal anomali teşhisinde tecrübeli olan perinatoloji uzmanınca yapılması öncelikle tercih edilmelidir. Muayene aslında cihazdan ziyade, muayeneyi gerçekleştiren hekimin bu alandaki tecrübesi ile ilgilidir. Kullanılan ultrasonografi cihazı bazı açılardan yüksek teknolojiye sahip bir cihaz olsa da aslında muayene standart bir gebelik ultrasonografi muayenesinin çok daha dikkatli ve ince ayrıntısıyla yapılmasından ibarettir. Normal bir gebelik muayenesinin zaman olarak daha uzun ve incelikli olanı olarak düşünülebilir. Fakat gebelik takibindeki en önemli muayene olduğu mutlaktır.
Ayrıntılı ultrason, bebek organ gelişiminin büyük oranda gelişimin sağlanmasını beklemek amacıyla gebeliğin 18 ve 24. haftaları arasında ama özellikle tercihen 20-24. haftada yapılmaktadır. Bebeğin muayene sırasındaki pozisyonu ve hareketleri ile ilişkili olarak 20 dakikadan 2 saate kadar uzayabilecek bir muayene olabilir. Hatta bazen inatçı bebeklerde tek bir seferde muayene tamamlanamayıp farklı bir günde ikinci bir muayene ile yeniden değerlendirme gerekebilir.
Oldukça önemli bir tanı işlemi olan detaylı ultrasonografi, bebekte olası major ve minör anomalilerin teşhis edilmesi için uygulanmaktadır.
Ayrıntılı ultrason muayenesi neden önemli?
ayrıntılı ultrason sayesinde bebeğin daha anne karnındayken olası anomalileri tespit edilebilir ve bu sayede bazı hastalıkları anne karnında tedavileri mümkün hale gelebilir.
Bazı genetik hastalıkların tanısının netleştirme daha ileri incelemelere gerek duyulan hastaların seçilmesine olanak sağlamaktadır.
Diğer taraftan bebekteki bazı anomalilerin doğum öncesi saptanmış olması doğum sonrası acil ve öncelikli müdahale gerekecek bebeklerin önceden bilinmesini sağlayarak bu şekil bebeğe sahip gebeliklerin uygun koşullarda doğumunun gerçekleştirilmesi açısından önemlidir.
Bazı özel durumlarda, özellikle tek yumurta ikizlerinde doğum zamanlanması bile özel bir tecrübe ve özel bir inceleme gerektirir.
Ayrıntılı ultrason gerek fetüsün gerekse gebeliğin akıbeti için son derece önemli bilgiler sağladığı için her gebeye önerilmesi gereken incelemelerin başında gelmektedir.
Fakat bazı anne adayları, olası bir problemle karşılaşma ihtimalini kaldıramayacağını düşünerek, bu muayene açısından çekince içinde olmaktadır. Bu muayeneyi farklı, değişik cihazlarla yapılan, ışın alınan bir muayene gibi görenler de vardır. Bu muayene standart bir gebelik muayenesinin çok daha incelikli ve uzun yapılanıdır. Kullanılan ultrasonografi cihazı da standart bir cihazdır.
Fakat unutulmamalıdır ki, ayrıntılı ultrason problemlerin önden tespit edilmesini sağlayarak, bu probleme uygun tedavinin uygulanması olanağını verir.